image show5
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

ΠΡΟΣΦΑΤΟ TWEET

Οι Ευρωβουλευτές μιλούν για τον Σπύρο Δανέλλη

book cover

2
PDF Εκτύπωση E-mail
Αναζητώντας το μήνυμα

Η αυτοδιοίκηση, λέγαμε πάντα στην ανανεωτική αριστερά, πρέπει να είναι ακηδεμόνευτη, μακριά απ' τον έλεγχο και την επιρροή των κομμάτων και της κεντρικής εξουσίας.

Πολλοί από εμάς που ασχοληθήκαμε μ' αυτήν, πετύχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα με σχήματα διακομματικά αποδεικνύοντας έτσι πως η αυτοδιοίκηση αποτελεί τον χώρο συνάντησης πολιτών διαφορετικών ιδεολογικών αντιλήψεων και κομματικών ταυτοτήτων, που συνδέονται όμως με κοινές αγωνίες και όραμα για τον τόπο τους.

Στην κατεστημένη λογική των κομματικών αναμετρήσεων δεκαετιών, η μεγάλη υπέρβαση έγινε στις εκλογές του 2010. Γράφαμε τότε [εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» Ηρακλείου, 22/11/'10] : «Με την επιλογή στήριξης του Γιώργου Καμίνη για την Αθήνα και του Γιάννη Μπουτάρη για τη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Παπανδρέου τοποθέτησε το δημόσιο συμφέρον πάνω από το πρόσκαιρο κομματικό, συνάρτησε την αξιοπιστία των θεσμών με τη σοβαρότητα των προσώπων, αγνόησε τις δημοσκοπήσεις και την κομματική δυσαρέσκεια, και απαξίωσε την κυρίαρχη, εύπεπτη εικόνα του παραπλανητικού χαμόγελου και την ευκολία του τσαμπουκά των τηλεαστέρων πολιτικών. Επιπλέον με τις επιλογές αυτές καλλιεργείται ο πολιτισμός της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης στον Άνθρωπο, αφού, αποδέχτηκε μια πρόταση από άλλον πολιτικό χώρο και καταλήγει στην υποστήριξη υποψηφίων που δεν ελέγχονται από κόμματα».

Η μοναδική ωριμότητα που έδειξαν οι πολίτες στέφοντας με επιτυχία την υπέρβαση αυτή, δεν εκτιμήθηκε δυστυχώς από τα κόμματα. Έτσι φέτος τα κόμματα του νέου δικομματισμού απέτυχαν οικτρά στους στόχους τους.

Η Ν.Δ. κοντόθωρα κι αστόχαστα υπέδειξε κομματικούς δημάρχους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και περιφερειάρχη Αττικής, τις πιο εμβληματικές θέσεις δηλαδή, δίχως κανέναν ορθολογισμό, αποτυγχάνοντας παταγωδώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει στρατηγική και τακτικές επιλογές του να καταρρέουν. Το περίφημο «δημοψήφισμα για ανατροπή» δεν συγκινεί τους πολίτες. Τα λάθη των exit polls απλώς εκθέτουν μεγαλοστελέχη του για αλαζονεία και εμπάθεια. Η λογική της απαίτησης, το 30% να ψηφίζει τους υποψήφιους που προέρχονται από τους «καθαρούς » του 4%, όπως και η υβριστική και ανιστόρητη για την αυτοδιοίκηση αντίληψη περί μνημονιακών και αντιμνημονιακών αυτοδιοικητικών, οδήγησε σε φαινόμενα τύπου Κρήτης. Εδώ, αν και πρώτο κόμμα και στους τέσσερις νομούς τους νησιού [βουλευτικές, Ιούνιος του '12] καταβαραθρώθηκε πανηγυρικά και στον α' και στον β' βαθμό.

Το ΠΑΣΟΚ την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενο ίσως, σε συνδυασμό με την υποκριτική και υστερόβουλη άρνηση της πλειονότητας των δημάρχων του, να αποδεχθούν την κομματική πρόελευσή τους, εξαφάνισε το πράσινο χρώμα από τον αυτοδιοικητικό χάρτη. Αν η πρακτική αυτή υιοθετηθεί με θετική προσέγγιση, σε μονιμότερη βάση, θα είναι προς όφελος της αυτοδιοίκησης.

Παρά την αποκάλυψη της πραγματικής, εγκληματικής ταυτότητας της Χρυσής Αυγής, βρέθηκαν πολίτες να εκτεθούν στα ψηφοδέλτια της σε ολόκληρη την Ελλάδα, καταγράφοντας ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά από το... Κολωνάκι ως την Κρήτη. Οι ψηφοφόροι της πρέπει να αντιληφθούν πως ο ναζισμός και η εγκληματική βία, δεν προσφέρονται ούτε για χοντροκομμένη πλάκα, ούτε για έκφραση οργής και τιμωρία του «αμαρτωλού» πολιτικού συστήματος. Ο ψηφοφόρος που θα ψηφίσει την επόμενη Κυριακή Χρυσή Αυγή, δεν είναι παρά ένας... Παπαδόπουλος της διπλανής πόρτας.

Τη ίδια στιγμή τα φαινόμενα Βόλου και Πειραιά εισάγουν μια νέα παράμετρο. Βεβαίως ο ποινικά ελεγχόμενος Μπέος δεν μπορεί να συγκριθεί με τον κ. Μώραλη. Όμως η χειραγώγηση πολιτών από επιχειρηματικά συμφέροντα δια του οπαδισμού, δεν προάγει ούτε την αυτοδιοίκηση ούτε την υγιή επιχειρηματικότητα.

Τέλος, κάτι που δεν συζητήθηκε όσο πρέπει, είναι το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής. Έτσι, το περίφημο «θριαμβευτικό» για τον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό της Δούρου, δεν ανταποκρίνεται παρά στο 23% του 56% των ψηφοφόρων της Αττικής. Σε μεγάλο βαθμό η χαμηλή συμμετοχή οφείλεται στο ότι αρκετοί πολίτες κυρίως νέοι θεωρούν ότι η τράπουλα είναι σημαδεμένη. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με δυνατότητα επιλογής των αρίστων από ενιαία λίστα υποψηφίων συμβούλων ανεξαρτήτως της επιλογής δημάρχου, θα είναι απελευθερωτική.

Ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων της επόμενης Κυριακής, οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι) οφείλουν να συνεννοηθούν για όλα. Και η αυτοδιοίκηση αποτελεί πεδίο ιδιαιτέρως κρίσιμο και πρόσφορο.

 
banner1
blue growth
epitropi2
epitropi1
epitropi3
CHARLIE-HEBDO