image show5
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

ΠΡΟΣΦΑΤΟ TWEET

Οι Ευρωβουλευτές μιλούν για τον Σπύρο Δανέλλη

book cover

2
PDF Εκτύπωση E-mail
Το ΠΟΤΑΜΙ ως μέτωπο λογικής

Οι Ευρωεκλογές με την παραδοσιακά "χαλαρή" ψήφο και με προεκλογική ατζέντα σχεδόν αποκλειστικά την εσωτερική κομματική αντιπαράθεση, έδωσαν ένα σκηνικό κατακερματισμού. Με τις δυνάμεις του μικρού δικομματισμού να πλησιάζουν στο 27% και 23%, τον ενδιάμεσο χώρο σε ένα περίπου 20 % και τη νεοναζιστική παράταξη να παγιώνεται στο ιλιγγιώδες 10%.

Παρατήρηση πρώτη, όλα τα ποσοστά αφορούν στο 57% των πιο πεισμένων ψηφοφόρων που πήγαν στην κάλπη, δηλαδή μόνο κάτι πάνω από τους μισούς.

Παρατήρηση δεύτερη, περνάμε στον αστερισμό των πολυκομματικών κυβερνήσεων, όχι πλέον "ειδικού σκοπού", αλλά κανονικότητας όπως στο σύνολο σχεδόν της λοιπής Ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Προϋπόθεση αναγκαία η μετάβαση από την εμφυλιοπολεμική ρητορική στην εποχή της εθνικής συνεννόησης και των πολιτικών συγκλίσεων. Βεβαίως όταν εθίζεις το ακροατήριο σου σε συνθήκες αρένας με οσμή αίματος, η μετάβαση δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Ο ενδιάμεσος χώρος, δηλαδή οι δυνάμεις που αναφέρονται στην Σοσιαλδημοκρατία, στον οικολογικό χώρο και στο φιλελευθερισμό, δυνάμεις ευρωπαϊστικές δίχως αστερίσκους και επιφυλάξεις, οφείλουν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν στενά για λόγους αυτοσυντήρησης αλλά και αποφυγής εθνικών περιπετειών.

Τα δύο κυβερνητικά κόμματα με τη ΔΗΜΑΡ έχασαν 1,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει κάποιους απ' αυτούς αλλά έχασε και 140.000 ψηφοφόρους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2012. Βεβαίως αμέσως μετά τις εκλογές, δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ όπως και της εναπομείνασας ΔΗΜΑΡ, φλερτάρουν ανοιχτά με το ΣΥΡΙΖΑ, προσφέροντάς του ότι οι πολίτες του αρνήθηκαν. Μόνο ελπιδοφόρο νέο, το φαινόμενο ΠΟΤΑΜΙ όπου δίχως δομές και μηχανισμούς παίρνει 6,6%, δείχνοντας ότι διαθέτει μια εξαιρετική δυναμική στην κοινωνία. Δεξαμενή του οι ευρωπαϊστές, προοδευτικοί πολίτες. Δυνάμει μελλοντικοί του ψηφοφόροι ένα μεγάλο ποσοστό από το 43% που δεν πήγε στην κάλπη, εκείνο που δεν είναι οι αδιάφοροι αλλά οι απογοητευμένοι και απαιτητικοί πολίτες. Αν πειστούν πως το ΠΟΤΑΜΙ μπορεί να γίνει ο αξιόπιστος φορέας των μεταρρυθμιστικών προτάσεων θα είναι μαζί του.

Η μεγάλη πρόκληση της πολιτικής διαχείρισης του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και της συμβολής του στη δημιουργία προϋποθέσεων για τη συνάντηση των μεταρρυθμιστικών προοδευτικών δυνάμεων, είναι το μεγάλο στοίχημα μπροστά μας.

Η συνεννόηση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων πρέπει να γίνει σε προγραμματική αξιακή βάση, ανοίγοντας καθαρό μέτωπο με τις δυνάμεις που αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή, πασχίζοντας την αναβίωση του συστήματος που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Σαφής Ευρωπαϊκός προσανατολισμός, αξιοκρατία, διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη. Με άμεσους στόχους την υποστήριξη ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου που θα φέρει εθνικό πλούτο και απασχόληση, παράλληλα με την αντιμετώπιση των πηγών της λαϊκής οργής και απόγνωσης: τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, τις μεγάλες ανισότητες. Το ΠΟΤΑΜΙ μπορεί να γίνει το "μέτωπο λογικής" για να θυμηθούμε τον μεγάλο Λεωνίδα Κύρκο. Το όχημα αναφοράς των πολιτών και των δυνάμεων που αρνούνται τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, δεξιόστροφους και αριστερόστροφους. Όλων εκείνων που έχουν συνειδητοποιήσει πως επιτέλους πρέπει να γίνουμε κανονική Ευρωπαϊκή χώρα, απομακρυνόμενοι από τις ευκολίες ενός παρελθόντος που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να αναστηθεί.

 
banner1
blue growth
epitropi2
epitropi1
epitropi3
CHARLIE-HEBDO