image show5
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

ΠΡΟΣΦΑΤΟ TWEET

Οι Ευρωβουλευτές μιλούν για τον Σπύρο Δανέλλη

book cover

2
PDF Εκτύπωση E-mail
Το Ποτάμι δεν έγινε για να λιθοβολεί το σύστημα

«Δε θελήσαμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας στο ελάχιστο ώστε να αυξήσουμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ» υποστηρίζει στην «Α» ο πρώην ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού. «Αυτονόητο για 'μένα να αλλάξω κόμμα, αρνούμενος να αλλάξω απόψεις» δηλώνει, μιλώντας για την πορεία του στο ΠΑΣΟΚ, ενώ «η «αυτοκτονία» της ΔΗΜ.ΑΡ. και «η βουλιμική εμμονή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να ελέγχει τον χώρο δεν αφήνουν τέτοια περιθώρια» τονίζει για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

 Με την εμπειρία σας στα ευρωπαϊκά θέματα ως πρώην ευρωβουλευτής, πού κατά τη γνώμη σας χωλαίνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα;

– Η αδυναμία διατύπωσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ως εθνική πρόταση στις διαπραγματεύσεις ήταν διαχρονικά το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής πλευράς. Δεν θελήσαμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας στο ελάχιστο ώστε να αυξήσουμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ. Συστηματικά, δε, μετά από κάθε συμφωνία αποφεύγαμε να υλοποιήσουμε ό,τι θεωρούσαμε ότι έχει αυξημένο πολιτικό κόστος, μειώνοντας την ούτως ή άλλως τρωθείσα από την εποχή των greek statistics αξιοπιστία μας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μετάβαση της χώρας στη «μετά το μνημόνιο εποχή» μέσω μιας νέας συμφωνίας. Εκτιμάτε ότι έρχεται το τέλος του ασφυκτικού δημοσιονομικού ελέγχου;

– Η ιδέα και μόνο της εξόδου στον πραγματικό κόσμο της αγοράς χωρίς την προστατευτική ομπρέλα του προγράμματος στήριξης οδήγησε το χρηματιστήριο σε κατάρρευση και εκτόξευσε τα spreads στα ύψη. Κάθε νοήμων μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία. Όποια κι αν είναι αυτή, είναι βέβαιο πως θα δανειζόμαστε από τις αγορές με πολύ υψηλότερα από το 2% του ESM επιτόκια, ο δε έλεγχος θα είναι μοιραία αυστηρότερος αφού αυτός θα επιβάλλεται από τις αγορές. Έτσι, τέρμα οι «πολιτικές μαγκιές» και οι λεονταρισμοί προς την τρόικα. Πρέπει πλέον να πείσουμε πως έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε εθνικό πλούτο, πέραν των δανεικών. Αυτό θα συμβεί αν αποδείξουμε πως διαθέτουμε την πολιτική βούληση να το πετύχουμε στηρίζοντας όλες τις μεγάλες τομές που απαιτούνται και μέχρι σήμερα αποφεύγαμε να κάνουμε.

Από το ΠΑΣΟΚ στο Ποτάμι... Γιατί;

– Η ορθή κατ' αρχάς απόφαση του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στη συγκυβέρνηση δεν μεταφράστηκε σε προώθηση των πραγματικών μεταρρυθμίσεων, ούτε εμπόδισε τη διαιώνιση του πελατειακού κράτους. Θεωρώ ως μη υποστηρίξιμες βασικές επιλογές και πρακτικές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Αυτονόητο για 'μένα να αλλάξω κόμμα, αρνούμενος να αλλάξω απόψεις. Με γοητεύει η πρόκληση της πολιτικής μορφοποίησης του Ποταμιού ως σύγχρονου ευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού κόμματος, που εμπνέει και ενεργοποιεί την κοινωνία των πολιτών.

Η ανάγκη για ανανέωση περνά μέσα από τα κόμματα ή και τα πρόσωπα; Τα «γνωστά» πολιτικά κόμματα έχουν τελειώσει;

– Κάθε πολιτικό πρόσωπο έχει τη δική του διακριτή πορεία στη δημόσια ζωή και δεν μπορεί παρά να κρίνεται για τον λόγο και το έργο του, τη συνέπεια της στάσης του. Το τσουβάλιασμα των πάντων είναι άδικο και κυρίως επικίνδυνο. Όσο κι αν φαίνεται δύσκολο στο σημερινό κλίμα γενικής απαξίωσης και δυσπιστίας, πρέπει να αποφευχθούν οι ασύμμετρες απώλειες. Όσο για τα κόμματα, ισχύει ό,τι και στη φύση: ό,τι δεν εξελίσσεται, παραμένοντας καθηλωμένο στα παλιά δεδομένα, καταδικάζεται σε εκφυλισμό.

Παρακολουθείτε τις εσωκομματικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ;

– Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε πεισματικά να αποτιμήσει την πορεία του, τα επιτεύγματα, τα λάθη και τις ευθύνες του στη διαμόρφωση της χώρας και της κοινωνίας μας. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έπεσε από την αντιπολίτευση ούτε από τα οργισμένα πλήθη της πλατείας, αλλά εκ των έσω, έστω υπό το βάρος κρίσιμων λαθών. Με τακτικισμούς δεν γίνεται να κρατήσεις διαφορετικές ψυχές σ' ένα σώμα.

Το Ποτάμι τα καταφέρνει δημοσκοπικά. Θα τα καταφέρει και εκλογικά; Ποια είναι η συνταγή τής μέχρι τώρα επιτυχίας του;

– Αυτό που διαφοροποιεί το Ποτάμι είναι ότι μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και του ορθού λόγου. Μακριά από την ευκολία του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που τόσο απλώθηκαν από τον αντιμνημονιακό χυλό, δεν χαϊδεύει τα αυτιά της κοινωνίας που βρίσκεται σε θυμό, απόγνωση, αβεβαιότητα και σύγχυση. Είμαι βέβαιος πως οι σκεπτόμενοι, απαιτητικοί πολίτες θα το εμπιστευτούν.

Το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρκτό;

– Το Ποτάμι δεν έγινε για να λιθοβολεί το σύστημα. Φιλοδοξεί να σφραγίσει με τις απόψεις και προτάσεις του, με την καθαρότητα και τη φρεσκάδα του τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα των κυβερνήσεων συνεργασίας και βεβαίως στην κυβερνησιμότητα της χώρας. Το Ποτάμι δεν μπορεί να αρνηθεί τη διερεύνηση δυνατότητας κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν αυτός λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Βεβαίως, αν και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχει εκλεκτική συγγένεια με τους «ψεκασμένους» ή ότι αμφισβητεί τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, δεν νομίζω να υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας.

Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς είναι δυνατή; Και αν ναι, υπό ποιους όρους;

– Η «αυτοκτονία» της ΔΗΜ.ΑΡ. και η βουλιμική εμμονή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να ελέγχει τον χώρο δεν αφήνουν τέτοια περιθώρια. Αυτό όμως που πρωτίστως σήμερα ζητείται είναι η συνάντηση των προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που βρίσκονται από την Κεντροαριστερά μέχρι το φιλελεύθερο Κέντρο.

Ακούγεται όλο και πιο ηχηρά το αίτημα εθνικής συναίνεσης απέναντι στα μείζονα ζητήματα της χώρας. Είστε θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη;

– Οι αρχαίοι Έλληνες, που τόσο θαυμάζουμε, συμβούλευαν: «Ισχύς εν τη ενώσει». Εμείς οι σύγχρονοι, παρότι «ο εξυπνότερος λαός του κόσμου», φλερτάρουμε με την άβυσσο διατηρώντας τον δημόσιο διάλογο στα όρια της εμφυλιοπολεμικής ρητορικής. Το μνημόνιο είναι αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της χώρας, και όχι το αίτιο. Η απομάκρυνσή μας από το μοντέλο που μας οδήγησε στη χρεοκοπία απαιτεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις κυρίως στον δημόσιο τομέα και στις σχέσεις κράτους-πολιτών. Γι' αυτό απαιτείται εθνική συνεννόηση και συναίνεση, απομάκρυνση δηλαδή από τις νοοτροπίες και πρακτικές του παλαιού και του νέου δικομματισμού. Δεν θέλουμε να αντιληφθούμε πως η άρνηση των αγορών είναι συνέπεια της άρνησής μας για μεταρρυθμίσεις. Αφήστε που η πλήρης ασυνεννοησία πολλαπλασιάζει το κόστος και της θυσίες του ελληνικού λαού. Η εθνική συνεννόηση αποτελεί μονόδρομο και υποχρέωση όλων, μακριά από μικροϋπολογισμούς ή τακτικισμούς και υστεροβουλίες θεσμικών ή εξωθεσμικών παραγόντων.

 
banner1
blue growth
epitropi2
epitropi1
epitropi3
CHARLIE-HEBDO